1

EK voetbal 2020

Het EK 2020, ook bekend als de EURO 2020, is het 16e Europees Kampioenschap voetbal. Het EK 2020 betreft een jubileum vanwege het 60-jarig bestaan van de UEFA. Ter ere van dit jubileum heeft de UEFA besloten de organisatie van het evenement anders aan te pakken. Het EK wordt niet zoals voorgaande jaren georganiseerd door één land, maar door 13 verschillende landen verspreidt over heel Europa.

Hoe verlopen de kwalificatieronden?

Het EK 2020 heeft 24 deelnemers. De kwalificatieronden verlopen dit jaar echter anders dan voorgaande jaren. In 2018 wordt voor het eerst met behulp van de Nations League bepaald welke 4 landen zich meteen plaatsen voor het EK. De overige 20 deelnemers behalen hun tickets in de 10 kwalificatiepoules, door hierbinnen als eerste of tweede uit de strijd te komen. De kwalificatieronden vinden plaats in 2019.

Organisatie EK 2020

Met de beslissing het EK te organiseren in 13 landen, worden er veel meer mensen actief betrokken bij de organisatie van het evenement. Kleinere landen die zelf niet de capaciteit hebben om een EK te organiseren, zijn door deze keuze ook mogelijke organisatoren. Op 19 september 2014 zijn de dertien organiserende landen bekend gemaakt. Dit betreffen Engeland (Londen), Azerbeidzjan (Baku), België (Brussel), Denemarken (Kopenhagen), Duitsland (München), Hongarije (Boedapest), Italië (Rome), Nederland (Amsterdam), Ierland (Dublin), Roemenië (Boekarest), Rusland (Sint-Petersburg), Schotland (Glasgow) en Spanje (Bilbao). Zij zijn verantwoordelijk voor het EK in de zomer van 2020.

Een niet geheel willekeurige loting op het EK 2020

De 24 gekwalificeerde landen worden verdeeld over 6 poules. Normaliter verloopt deze indeling met behulp van een loting. De UEFA heeft echter besloten dat er slechts 2 organiserende landen in één poule mogen zitten, het liefst met een onderlinge reistijd van twee uur of minder. Dit resulteert niet geheel willekeurige loting. Per poule gaan de twee beste landen door naar de knock-out rondes van het EK. De finale wordt uiteindelijk gespeeld in het Wembley stadion in Londen.

Lees meer
Schrijf je in voor het laatste sportweddenschappen nieuws en ontvang direct een Maximale Bonus van €50 bij een populair online bookmaker!
Spelen met een bonus?