1

Waarde berekenen en onderzoek doen

Als je begint met wedden op sportwedstrijden kan het zo zijn dat je er een aantal achter elkaar goed hebt en een leuk bedrag wint, maar wilt dit dan zeggen dat je er meteen verstand van hebt of dat je meteen een goede gokker bent? Het beste wat je kunt doen bij het wedden op sportwedstrijden is goede research en het zo goed mogelijk berekenen van de kans dat je gaat winnen. Kies daarbij ook weddenschappen op een bepaalde waarde. Kijk welke weddenschappen meer waard zijn dan ze zouden moeten zijn. Hier is waarschijnlijk een hoger rendement te halen voor een minder groot risico. Je moet dus onderzoek doen of de weddenschap wel in gelijkheid staat met de quotering. Als je in gaat zetten op een weddenschap die 50% kans heeft, maar een quotering van 1.70 heeft, dan is dit dus veel te laag en is het niet goed om hier op in te zetten. De kans staat hier niet gelijk aan de quotering en daarom heeft deze weddenschap niet genoeg waarde. Naast het bereken van de waarde kun je ook goede research doen naar de wedstrijd waar je op gaat wedden.

Waarde van weddenschappen

Zoals in de eerste alinea van de pagina al is uitgelegd gaan we hier dieper in op de waarde berekenen tijdens een sportweddenschap. Je moet gaan zoeken naar weddenschappen die meer waard zijn dan de kans die een bookmaker ze geeft. Stel je voor dat Barcelona tegen Real Madrid moet en allebei te clubs 50% kans hebben om te winnen en allebei hebben zij een quotering van 2.00. Dan heeft de weddenschap geen extra waarde, want de quotering staat gelijk aan de kans dat een team gaat winnen. Stel je zet 100 keer €100,- Real Madrid in. Dan is volgens kansberekening de uitkomst dat je 50 keer wint, dus je wint dan 50 keer €200,- wat uitkomt op €10.000,- (€5000,- winst). De kans dat je 50 keer verliest is hetzelfde, dus je verliest ook €5000,-. Dit betekent dat je quitte speelt en zo heb je dus geen winst gemaakt. Wat nou als de bookmaker een quotering van 2.20 op Real Madrid heeft, terwijl de kans 50% is dat zij winnen? Juist! Dan heeft de weddenschap wel waarde, want als je nu 100 keer €100,- op Real Madrid inzet? Dan win je er ook 50, maar deze keer win je (50 x €220) €11.000,-. Dit komt er op neer dat je op dit moment €6000,- winst hebt, maar de andere 50 weddenschappen met een inzet van €100,- gingen fout. Dit betekent dat je uiteindelijk €1000,- winst hebt, in plaats van quitte. Dit is het zoeken van waarde bij weddenschappen. Zorg ervoor dat de weddenschap en hoger percentage winkans heeft dan de bookmaker denkt met zijn quoteringen, dan heeft een weddenschap waarde. Dit is een voorbeeld met weddenschappen van 50%, maar natuurlijk kunnen de weddenschappen ook veel andere percentages hebben. Hier is het dus altijd van belang dat je over een aantal wedstrijden meer terugkrijgt dan wat je hebt ingezet. Hieronder zie je een voorbeeld van een weddenschap die de bookmaker inschat dat je 25% hebt op te winnen, maar in werkelijkheid ligt de kans op 50%. De inleg is telkens €10,-. De quotering die hier uitkomt is dus 4.00 (100/25). In dit voorbeeld laten we de winstmarge die bookmakers instellen buiten beschouwing.

Wedstrijd

Inleg

quotering

Resultaat

Winst/Verlies

Wedstrijd 1

€10,-

4.00

Winst

€30,- winst (€40 - inzet van €10)

Wedstrijd 2

€10,-

4.00

Verlies

€20,-

Wedstrijd 3

€10,-

4.00

Winst

€50,-

Wedstrijd 4

€10,-

4.00

Verlies

€40,-


De bookmaker heeft de waarde dus verkeerd ingeschat, want zij dachten dat de kans 25% was dat een team ging winnen, terwijl deze in werkelijkheid 50% was. Dit is natuurlijk een overdreven voorbeeld, maar zo is het dus mogelijk om waarde te zoeken achter weddenschappen. Door het fout inschatten van de kansen door de bookmaker heb jij uiteindelijk €40,- winst gemaakt.

Onderzoek

Naast het onderzoeken naar waarde van de weddenschap is er nog veel meer onderzoek te verrichten om zo tot een zo goed mogelijke weddenschap te komen. Zo is het altijd belangrijk om de statistieken van een bepaalde wedstrijd bij te houden. Kijk wat een bepaald team in vorige wedstrijden heeft gemaakt. Hierbij kun je vragen stellen als:

  • Hoeveel doelpunten zijn er in de vorige wedstrijden gevallen?
  • Hoe vaak scoren de teams waar ik op zet gemiddeld?
  • Hoeveel kansen creëren bepaalde teams?

Randzaken

En zo zijn er nog veel meer vragen die je moet beantwoorden voordat je tot een bepaald resultaat komt. Je moet ook de vorm van een team in de gaten houden en aantal randzaken die kunnen voorkomen. Zo kunnen er bij een bepaald team blessures aanwezig zijn of kan een belangrijke speler geschorst zijn, waardoor de kansen van dit team slinken.

Er zijn veel externe effecten die de uitslag van een wedstrijd kunnen bepalen. Kijk ook voor welke competitie een wedstrijd gespeeld word en in hoeverre deze belangrijk is voor een bepaald team. Zo kan het zijn dat een team al kampioen is of promotie al afgedwongen heeft, waardoor zij niet meer voor 100% hoeven te gaan. Hierdoor kan de motivatie minder zijn en dit kan resulteren in een ander verloop van de wedstrijd. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Zoek deze allemaal uit om een kwalitatief goede weddenschap te maken.

Daarnaast kan het ook handig zijn om je kennis te verbreden met de hulp van anderen. Door hulp te zoeken bij experts kun je uiteindelijk ook een beter beeld krijgen op welke weddenschap je moet inzetten. Experts hebben hier en daar ook soms inside information, waardoor je net wat meer voordeel haalt op de bookmakers.

Lees meer
Schrijf je in voor het laatste sportweddenschappen nieuws en ontvang direct een Maximale Bonus van €50 bij een populair online bookmaker!
Spelen met een bonus?