1

Veel voorkomende weddenschappen

In dit artikel behandelen we de meest populaire weddenschappen bij sportwedstrijden. Deze worden nader toegelicht om zo erachter te komen wet het allemaal is en om jou te helpen een keuze te maken waar je nou uiteindelijk je geld op gaat inzetten.

Win bets/Moneyline Bets

Dit zijn eigenlijk de makkelijkste weddenschappen om uit te leggen. Dit is namelijk gewoon inzetten op het team dat jij denkt dat gaat winnen. Dus denk je dat Barcelona gaat winnen van Real Madrid dan zet je al je geld (dat je wilt inzetten) op Barcelona. In dit geval is het soms aantrekkelijker om in te zetten op wedstrijden met een hogere quotering, aangezien je hier meer geld kunt winnen, maar vergeet niet dat dit ook een flink risico met zich meebrengt. Bookmakers maken de quotering voor een underdog hoger om jou naar de keuze te lokken te wedden op een underdog.

Dan heb je ook nog een Two-Way Moneyline weddenschap. Dit is ongeveer hetzelfde, maar als het hier gelijk wordt krijg je als speler je geld terug. Dus stel je voor je hebt Barcelona tegen Real Madrid en je zet een Two-Way Moneyline op Barcelona, maar het wordt gelijk, dan krijg je het geld dat je hebt ingezet op deze weddenschap terug.

Ten slotte heb je ook nog Three-Way Moneyline. Deze is ongeveer hetzelfde als een Two-Way Moneyline, maar hier worden quoteringen samengevoegd met een gelijkspel erbij. Hier kun je dus ook op gelijkspel inzetten. Dit is vooral bij voetbal het geval.

Over/Under bets

Over en Under oftewel over of onder wil eigenlijk al zeggen wat deze weddenschap inhoud. Namelijk dat je jouw geld inzet op iets dat vaker gaat gebeuren of juist niet. Zo heb je veel verschillende weddenschappen met over/under. Je kunt namelijk dit doen bij doelpunten, gele kaarten, hoekschoppen en nog vele meer.

Bij over/under wordt gebruik gemaakt van halve getallen. Dit doen de bookmakers om discussie te voorkomen, want over 1 en onder 1 kan verkeerd opgevat worden. Hieronder ziet u een voorbeeld om het makkelijker uit te leggen.

Stel Barcelona speelt tegen Real Madrid. Jij zet over 2,5 doelpunten in. Over 2,5 doelpunten betekent in dit geval dat er 3 keer of vaker gescoord moet worden. Door wie dit gebeurd maakt niet uit als er maar 3 keer of vaker gescoord wordt. Je kunt ook inzetten op dat een bepaald team over 2,5 doelpunten moet maken. Zo is er veel variatie in het over en onder wedden.

Hieronder een klein overzicht om het duidelijker te maken. In dit geval zijn doelpunten gebruikt als voorbeeld, maar dit geld hetzelfde voor bijvoorbeeld overtredingen, gele kaarten, hoekschoppen enzovoort.

Over 0,5 = 1 of meer doelpunten

Onder 0,5 = 0 doelpunten

Over 1,5 = 2 of meer doelpunten

Onder 1,5 = 1 doelpunt of minder

Over 2,5 = 2 of meer doelpunten

Onder 2,5 = 2 doelpunten of minder

Over 3,5 = 3 of meer doelpunten

Onder 3,5 = 3 doelpunten of minder

Etc.

Etc.


Handicap

Wedden met een handicap betekent dat je een bepaald team op achterstand, of juist op voorsprong zet, waardoor de quoteringen gunstiger kunnen worden. Dan staat je team waar je geld op in hebt gezet bijvoorbeeld met 1-0 achter voordat de wedstrijd is begonnen, waardoor de quotering omhoog gaat als je alsnog op dit team zet dat gaat winnen. Dan gaat een quotering bijvoorbeeld van 1.50 naar 2.00*. Dan moet het winnende tem wel met meer dan 1 doelpunt verschil winnen, anders is het in de ogen van een bookmaker gelijk. Hieronder zie je een voorbeeld om het makkelijker te maken.

Informatie:

  • Real Madrid is het team waar je op in gaat zetten
  • Real Madrid speelt tegen Barcelona
  • Normale Quotering van 1.50

 

Quotering

Real Madrid 0 – 0 Barcelona

1.50

Real Madrid 0 – 1 Barcelona

2.00*

Real Madrid 0 – 2 Barcelona

3.00*

Real Madrid 0 – 3 Barcelona

5.00*


Hoe groter de virtuele achterstand van Real Madrid is voor de wedstrijd hoe een hogere quotering zij krijgen, omdat het steeds moeilijker wordt om te winnen bij een grotere achterstand vanaf het begin. Zo moet Real Madrid bij een 0-3 achterstand met 4 doelpunten verschil winnen in de echte wedstrijd, wil je de weddenschap winnen. Handicap wedden kan ook met andere zaken rondom een sportwedstrijd, zoals hoekschoppen, overtredingen, gele kaarten enzovoort.

*Dit zijn fictieve quoteringen om het voorbeeld makkelijker te maken. In het echte wedden op handicap worden deze quoteringen natuurlijk anders bepaald.

Asian Handicap

Naast normale handicap heb je ook nog de Asian handicap. Dit werkt ongeveer hetzelfde als een normale handicap, maar hier komen nog wat meer aspecten bij kijken. Bij Asian handicap is het zo dat als het gelijkspel wordt bij een wedstrijd waar jij op een handicap hebt ingezet, dan krijg jij je geld terug. Als voorbeeld nemen wij weer Real Madrid en Barcelona. Je zet in op dat Barcelona met een 1-0 voorsprong begint. Stel je voor Real Madrid wint nu met 0-1. Dan is het voor jouw weddenschap gelijk. In tegenstelling tot normale handicap, krijg je bij Asian handicap nu je inzet terug.

Toch wordt het nog iets ingewikkelder. Bij Asian handicap kan je ook inzetten op 0.25/-0.25 goal en 0.75/-0.75. Elk van deze weddenschappen leggen wij hieronder uit. In deze voorbeelden wordt gebruik gemaakt van de wedstrijd: Real Madrid – Barcelona.

0.0 Asian Handicap

Bij deze weddenschap is er geen gelijkspel. De wedstrijd begint volgens je weddenschap met 0-0. Er komt dus een winnaar uit. Stel je voor dat je inzet dat Real Madrid gaat winnen. Dan win je alleen als Real Madrid wint. Wordt het gelijk, dan krijg je jouw inzet terug. Wint Barcelona, dan verlies je jouw inzet. Dit wordt ook wel Draw No Bet genoemd.

0.25 Asian handicap

Hier wordt het iets lastiger, aangezien je hier 4 uitkomsten kunt hebben, omdat we nu ook gaan werken met -0.25 en +0.25. De 4 uitkomsten die je bij deze weddenschap kunt hebben zijn:

  • 100% winnen
  • 50% winnen
  • 50% verliezen
  • 100% verliezen

Stel je voor dat je inzet dat Real Madrid gaat winnen met een Asian handicap van -0.25. Om het volledige bedrag te winnen, moet Real Madrid van Barcelona winnen. Ze staan namelijk met 0,25 doelpunten achter (wat alleen virtueel kan). Als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt, krijg je de helft van je inzet terug. De andere helft ben je kwijt.

Dan kun je ook nog op +0.25 inzetten. Als je hierop inzet dan krijg je bij winst ook het volledige bedrag, maar als het nu gelijk wordt krijg je 50% van je inzet terug en de andere 50% is winst. Het is niet zo dat je nu kunt denken: ‘Dan zet ik toch op +0,25 in? Dan heb ik veel meer winkans!’ Zo werkt het niet want de quoteringen zijn in beide gevallen natuurlijk anders.

0.50 Asian handicap

Bij -0.50 heb je maar een uitkomst nodig. Dat is dat het team waar je op inzet moet winnen. Stel je voor je zet op Real Madrid in, dan moeten zij winnen. Bij gelijkspel krijg je de inzet niet terug en bij verlies natuurlijk ook niet.

Als je op +0.50 inzet. Mag Real Madrid winnen of gelijkspelen. In beide gevallen heb je de weddenschap gewonnen.

0.75 Asian handicap

Hier begint de wedstrijd met -0.75 achterstand of 0.75 voorsprong. Stel je voor je zet je geld in op Real Madrid op -0.75. Dan heb je de weddenschap pas het volledige bedrag gewonnen als Real Madrid met 2 doelpunten verschil van Barcelona wint. Als Real Madrid maar met 1 doelpunt verschil wint, dan krijg je 50% van je inzet terug en de andere 50% is winst. Als Barcelona in dit geval wint of het wordt gelijkspel, dan ben je de volledige inzet kwijt.

Als je op Real Madrid inzet met +0.75, dan win je als Real Madrid gelijk speelt of wint. Als Barcelona wint met 1 doelpunt verschil dan krijg je nog de helft van je inzet terug. Mocht Barcelona met 2 doelpunten verschil winnen, dan ben je alles kwijt.

1 Asian Handicap

Als je in een geval van -1 op Real Madrid zet, dan moet Real Madrid met 2 doelpunten verschil winnen om het volledige bedrag te winnen. Wint Real Madrid maar met 1 doelpunt verschil, dan krijg je de inzet terug. Bij gelijkspel en winst voor Barcelona ben je alles kwijt.

Als je in een geval van +1 op Real Madrid zet, dan moet Real Madrid winnen of gelijkspelen voor het volledige bedrag te winnen. Bij verlies met 1 doelpunt verschil, krijg je nog de inzet terug. Als Barcelona met 2 doelpunten verschil wint, dan ben je alles kwijt.

En zo kun je nog verder gaan met -1.25/+1.25 enzovoort.

Futures weddenschappen

De naam zegt het eigenlijk al. Dit is een weddenschap die niet voor korte termijn geplaatst wordt, maar voor de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld een weddenschap zijn wie de premier league gaat winnen of hoe ver een bepaalde club in de Champions League gaat komen. Hier heb je dus niet na één of een paar wedstrijden al een uitslag. Hier moet je dan ook rekening mee houden. Je zet namelijk een bepaald geldbedrag in wat je voor langere tijd niet terugkrijgt. Als je aan het begin van een competitie zet dat Liverpool kampioen wordt van de Premier League. Dan moet je wachten tot er een kampioen wordt uitgeroepen. Dit duurt dan dus nog meerdere maanden. Daarbij hoef je niet op een bepaald team in te zetten. Je kunt namelijk ook een topscorer kiezen van een bepaalde competitie. Zo zijn er nog meer futures weddenschappen die een seizoen interessanter kunnen maken.

Parlay weddenschappen

Parlay weddenschappen worden door online gokkers ook wel gezien als een strategie. Wat parley inhoud is dat je een bepaald bedrag inzet op een wedstrijd en als je deze gewonnen hebt, wordt het gewonnen bedrag meteen weer op een andere wedstrijd geplaatst. Op deze manier krijg je een serie van weddenschappen, terwijl je maar één keer een bedrag inzet. Het is in dit geval niet zo dat je na een gewonnen weddenschap meteen weer je geld kunt innen. Je moet eerst de serie van weddenschappen afwachten. Als er ook maar één wedstrijd fout is, dan ben je de inzet kwijt. Dan kun je denken dat dit hetzelfde is als een weddenschap plaatsen, wachten of deze goed is en dan wederom een weddenschap plaatsen, maar het is toch iets anders. Aan de hand van een voorbeeld leggen we dit uit.

Je zet €100,- in op een bepaalde parlay weddenschap. Stel je voor de eerste wedstrijd heeft een quotering van 1.50. Deze wedstrijd wordt gewonnen door de club waar jij je geld op hebt ingezet. Dan heb je €150,-. Deze €150,- wordt dan direct op een volgende wedstrijd ingezet die jij hebt gekozen. In dat geval bouw je dus telkens steeds meer op. Stel je voor je hebt een parlay weddenschap met 4 wedstrijden van een quotering van 1.50. Dan heb je uiteindelijk, mocht de weddenschap goed zijn, €506,25. Als je voor deze 4 wedstrijden telkens €100,- afzonderlijk had gezet, dan had je in totaal maar €300,- gehad. Dit is dus wel een verschil.

Lees meer
Schrijf je in voor het laatste sportweddenschappen nieuws en ontvang direct een Maximale Bonus van €50 bij een populair online bookmaker!
Spelen met een bonus?