1

Hoe verdienen bookmakers geld?

Mensen kiezen een bookmaker uit om te wedden op sportwedstrijden. Zij kunnen dan een bedrag winnen en dit uitkeren naar hun rekening, maar hoe werkt het eigenlijk andersom? Bookmakers moeten ook geld verdienen. Je kunt je namelijk gratis inschrijven en hebt verder geen kosten in de meeste gevallen. Sommige bookmakers vragen een commissie over het bedrag dat door de speler wordt uitgekeerd. In de meeste gevallen krijg je zelfs gratis speelgeld. In dit artikel komt u erachter op welke manier bookmakers aan hun geld komen.

Verdienmodel bookmakers

Als eerst gaan de bookmakers de wedstrijden die zij aan willen bieden goed analyseren. Zij gaan kijken hoe zij de beste quoteringen kunnen aanbieden. Die voor zowel de spelers interessant zijn als voor de bookmaker zelf. Na een grondige analyse stellen ze een winstmarge in voor elke wedstrijd die aangeboden wordt. Wij nemen als voorbeeld hier Barcelona en Real Madrid. In dit voorbeeld moet er een winnaar uitkomen. Barcelona heeft 60% kans om te winnen en Real Madrid heeft 40% kans om te winnen. Dit is bij elkaar 100%, maar als een bookmaker zo de weddenschappen zou laten lopen verdienen zij er niks aan. Er moet een bepaalde marge aankomen. Stel je eens voor dat deze marge 5% is. Dat betekent dat bookmakers met een percentage werken van 105% in plaats van 100%. Hoe je dan de quoteringen berekent die uiteindelijk op we website komen te staan doe je door 105% te delen door het percentage van de winstkans. In dat geval zijn de quoteringen voor Barcelona niet 1.67 (100/60), maar 1.75 (105/60). Bij Real Madrid zijn de quoteringen dan 2.63 (105/40) in plaats van 2.50 (100/40).

In de meeste gevallen zetten meer mensen in op het team dat het minste risico loopt om te verliezen, maar hier win je dus ook minder. Dus sommige nemen ook het risico om op de wedstrijd met hogere quoteringen te zetten. In het volgende voorbeeld gaat het om 2 weddenschappen. Of Barcelona wint of Real Madrid wint. In de realiteit zijn er natuurlijk veel meer weddenschappen, maar om het even makkelijk te maken gebruiken we dit als voorbeeld. Door de winstmarge maken bookmakers geld op een weddenschap.

Stel er wordt in totaal €2000,- op Barcelona ingezet en €4000,- op Real Madrid. Dan kun je de winst van een bookmaker berekenen door deze twee bij elkaar op te tellen, te delen door 100 en vervolgens keer de winstmarge te doen (zoals hierboven genoemd was dat 5%). Dan krijg je 6000/100 x 5 = 300. Dus de winst die de bookmaker dan maakt op deze weddenschap is €300,-.

De enige manier waarop bookmakers verlies maken op zo een weddenschap is als veel meer mensen als verwacht op de underdog zetten en de underdog dan ook wint. Dit gebeurt weleens, maar over het algemeen maken bookmakers gewoon winst op de meeste weddenschappen.

Gokkers beïnvloeden

Een bookmaker moet altijd in de gaten houden wat de klanten gaan doen. Waar willen zij op wedden? Voor welk team kiezen ze? Wat gaat het overgrote deel van de mensen doen? Dat zijn vragen die bookmakers aan zichzelf stellen. Ze proberen een klant te beïnvloeden op een bepaalde wedstrijd in te zetten. Door middel van quoteringen proberen ze hun klanten te beïnvloeden. Als er op een bepaalde wedstrijd lage quoteringen staan, gaan veel mensen hierop hun geld zetten, maar dit moet niet te veel worden anders gaan de bookmakers hier uiteindelijk verlies op draaien. Vandaar dat ze voor de tegenstander hoge, maar erg interessante quoteringen plaatsen. Dit moet klanten overhalen voor de underdog te kiezen, zodat bookmakers winst blijven maken. Bookmakers verdienen altijd op lange termijn hun geld. Ze hebben niet het doel op korte termijn geld te verdienen. Soms is een weddenschap kansrijk, maar soms kan een weddenschap in verlies voor de bookmaker resulteren.

Lees meer
Schrijf je in voor het laatste sportweddenschappen nieuws en ontvang direct een Maximale Bonus van €50 bij een populair online bookmaker!
Spelen met een bonus?