1

Quotes en Odds

Als je een weddenschap wil afsluiten via een online bookmaker, dan zul je ongetwijfeld snel de termen quotes of odds tegenkomen. Deze termen, ook wel quoteringen of noteringen in het Nederlands genoemd, geven aan wat je bookmaker je uitbetaald per ingezette euro. Een heel belangrijke graadmeter dus! Op deze pagina vind je daarom een uitleg van deze quotes of odds, zodat je ze na het lezen van dit artikel kunt interpreteren. Ook zul je weten hoe bookmakers deze quotes of odds bepalen en wat de verschillen zijn tussen de 3 systemen die wereldwijd worden gebruikt. er wordt uitgegaan van quotes op een voetbal wedstrijd, maar bij andere sporten of evenementen werkt dit precies hetzelfde.

Hoe zien Quotes of Odds eruit?

Een quote op een voetbal wedstrijd wordt via de Nederlandstalige aanbieders vrijwel altijd op de volgende manier aangegeven:

Voorbeeld:
Ajax - AZ 4,80 / 2,90 / 3,20
Thuis / Gelijk / Uit

4,80 is in dit geval het bedrag dat u per euro krijgt uitbetaald als Ajax van AZ wint.
2,90 is het bedrag per euro dat wordt uitgekeerd bij een gelijk spel.
3,20 betekend dat je denkt dat AZ de wedstrijd gaat winnen. Je zult in het geval dat AZ daadwerkelijk wint 3,20 keer je inzet winnen.

Quote systemen

Wereldwijd worden er 3 quote systemen gebruikt. De decimale/Europese quote, de Engelse/fractionele quote en de Amerikaanse quote. In België en vrijwel de hele rest van Europa zul je vrijwel altijd de decimale quotes bij de online wedkantoren tegen komen. Het is echter ook handig te weten hoe de andere quote systemen werkenn als je je gaat verdiepen in online wedden.

Decimale/Europese quote

De meest gebruikte vorm van quotering in Europa en eigenlijk ook direct de meest duidelijke. Je ziet aan het getal wat je per euro krijgt uitbetaald.

UK/Fractionele quote

In Engeland, de bakermat van het wedden op sportwedstrijden, is deze quote vorm nog altijd de meest gebruikte. De fractionele quote laat je als speler zien wat de winst per eenheid van honderd is. Bij een quote van 9/4 win je dus bij een inzet van 100 euro maar liefst 225 euro.

Amerikaanse quote

De Amerikaanse quote is waarschijnlijk de meest ondoorzichtige quote. Je ziet bij deze quote negatieve en positieve quotes.

Positieve quote
De winst bij een inzet van 100. Een quote van +220 betekend bijvoorbeeld dat u 220 euro wint bij een inzet van 100.

Negatieve quote
De inzet die nodig is om 100 euro winst te maken. Een quote in de decimale quotering van 1,5 is als Amerikaanse quote bijvoorbeeld -200. Je moet dus 200 euro inzetten om 100 euro winst te maken.

Lees meer
Schrijf je in voor het laatste sportweddenschappen nieuws en ontvang direct een Maximale Bonus van €50 bij een populair online bookmaker!
Spelen met een bonus?